top of page

Lär dig mer om

AVTAL & FÖRSÄKRING

Här hittar du information om avtal, hästpass och andra saker som är bra att ha koll på. 

Viktig information för dig som ska köpa häst

Att köpa häst innebär en hel del administrativt jobb med att skriva avtal, försäkring, ägarbyte, registreringar mm. Här hittar du mer info om vad du behöver ha koll på och var du hittar dokumenten du behöver.  

Köpeavtal häst

Oavsett om du ska sälja eller köpa häst så är det viktigt att båda parter kommer överens och är fullt informerade om vad det är som gäller. Det är lätt att förälska sig i en häst direkt vid första ögonkastet men ta dig tid och sätt dig in i vad du har för rättigheter och skyldigheter innan ni genomför köpet så det inte blir problem längre fram. Visste du till exempel att det är olika regler om du köper en häst från en privatperson eller ett företag? 

Läs på om vilka regler och vilket köpekontrakt som gäller för er och se till att vara förberedd inför själva köpet/försäljningen. 

Fodervärd, uppstallning & andra hästavtal

Planerar du att stalla upp din häst i privatstall eller kanske bygga eget stall på gården men arrendera beteshagar? Kommer du inte köpa din häst utan agera fodervärd? Här hittar du olika avtal som kan vara bra för dig som ska bli med häst. 

Ägarbyte

När du ska köpa häst så är det viktigt att du kontrollerar att den som faktiskt säljer hästen står som ägare till hästen. Ägarbyte av häst görs genom att säljare och köpare skriver under och skickar in  ägarbytesblanketten som utfärdades vid senaste försäljningen till svenska hästavelsförbundet, eller ditt specifika rasavelsförbund. Kostnaden för ett ägarbyte är ca 300kr. Du skall i normalfallet inte skicka in passet utan detta skall alltid följa med hästen. Tänk på att passet i sig inte är en ägarhandling utan ni måste skriva under ägarbytesblankett och skicka in. 

Ägarbyte skall även göras i TDB men detta kan du göra efter du kommit hem i lugn och ro. 

Hästpass

Alla hästar från 12 månaders ålder behöver ett hästpass då detta är ett krav från EU. Hästen skall ha ett pass för att säkerställa identitet till exempel vid försäljning, begränsa smittspridning samt säkerställa att läkemedel inte hamnar i våra livsmedel.

Hästpasset skall alltid följa med hästen och skall i normalfallet inte skickas in vid ägarbyte. Om hästen importeras behöver hästen tilläggsregistreras i Sverige i den hästavelsorganisation den tillhör. 

Du skall inte köpa en häst som inte har ett hästpass. 

Veterinärbesiktning

Är du på väg att köpa häst så är det en bra idé att se till att besiktiga hästen innan du köper den. En grundbesiktning innebär att en veterinär/klinik kollar över hästen för att se så att den är i god kondition, rör sig obehindrat och allmänt inte har något anmärkningsvärt. Har hästen tidigare skadehistorik eller det finns andra anledningar så  kan du som köpare välja att lägga till ytterligare undersökningar som till exempel röntgen. Ofta får köparen stå för dessa kostnader men det är upp de båda parterna att bestämma upplägg inför köp. Om hästen inte har ett giltigt mätintyg eller nyligen blivit vaccinerad så kan ni även bestämma om detta ska göras inför köpet. 

Glöm inte dubbelkolla så att hästen är regelbundet vaccinerad och detta är korrekt infört i TDB innan ägarbyte så slipper ni problem när ni kommer ut med hästen på tävlingsplatser eller liknande. 

Försäkring

När du ska köpa häst är det viktigt att du funderar på försäkring innan du står med hästen i handen. Har hästen varit försäkrad tidigare så kanske du kan ta över den försäkringen. Har den inte varit försäkrad eller du ska öka försäkringen mycket från tidigare så kanske försäkringsbolaget kräver att hästen är besiktigad och har gjort vissa undersökningar. 

Generellt så består en hästförsäkring av en skade-del och en livförsäkring. Vilken omfattning, självrisk och vilket belopp försäkringen täcker är upp till dig att välja. 

Tänk på att du som köpare är ansvarig för försäkring från den stund ni skrivit köpekontrakt och hästen är din. Så vill du ha hästen försäkrad när du kör hem den är det upp till dig att ordna detta. 

bottom of page