top of page

Lär dig mer om

SKADOR & SJUKDOMAR

Vanliga åkommor och var du kan hitta mer information.

Vanliga åkommor hos häst

Här går vi igenom vanliga åkommor som kan drabba din häst och ger tips på vad du kan göra och var du kan hitta mer information.

Är läget akut eller du orolig för din häst skall du alltid kontakta veterinär för hjälp. 

 

När du kontaktar din veterinär kan det vara bra att ha koll på följande:

1: Hästens temp, tas rektalt med termometer ( Normaltemp i vila 37,4-38,4)

2. Hästens puls, tas lättast vid tinningen, mellan ganascherna eller vid kotan. (Normalpuls i vila 28-40/min) 

3. Hästens andning, titta på buken vid virveln. ( Normalt i viloläge 8-16 andetag/min)

4. Allmäntillstånd. Har hästen ätit, bajsat som vanligt. Gnäggar den, ställer den sig upp mm. 

häst_fång_vimedhäst.jpg
Bra att veta
Kolik

Kolik är ett samlingsnamn för magont hos häst. Det finns olika anledningar till att din häst kan få ont i magen men du kan undvika en hel del sorters magont genom att vara försiktig med stora förändringar av foder och justera mängden kraftfoder vid minskat arbete. Tror du att din häst kan ha kolik så kontakta din veterinär direkt. Ofta kan du hjälpa din häst genom att röra på den men det är alltid bäst att konsultera en veterinär för att agera på rätt sätt i varje specifik situation. 

veterinär_vimedhäst.jpg
Bra att veta
Sår

Det är ganska vanligt att hästar får sår med jämna mellanrum från skav eller bus i hagen. Är såret ytligt och sitter på ett ofarligt ställe så räcker det ofta att spola rent med ljummet vatten eller koksalt. Sitter det ytliga såret på ett mer smutsutsatt område (typ balltramp) så kan såret behöva läggas om och hästen hållas inne eller i en hage utan lera tills det läkt. Skulle såret börja bli infekterat eller du märker av feber eller nedsatt allmäntillstånd så kontakta alltid veterinär. Upptäcker du ett sår nära en led ska du alltid ta tempen och kontakta veterinär direkt för att få råd. 

häst_hovar_vimedhäst.jpg
Bra att veta
Hovar

Det är viktigt att ta väl hand om hästens hovar och tänka på hur man rider och sköter dem så att de ska slippa problem. Hovarna är främst designade för att gå på gräs så tänk på att om du gallopperar på en stenig grusväg så kan de ganska lätt få blåmärken. I den dagliga skötseln av hästen ingår att kratsa dess hovar och kolla så att hovarna ser starka och fina ut. Vanliga problem som visar sig i hovarna är hovböld och fång. 

horse_vimedhäst.jpg
Bra att veta
Snor

Hästar kan precis som vi människor bli förkylda. Märker du att hästens snor går från genomskinligt och normalt flöde till att bli mer gul-grönaktigt så kan det vara bra att vara lite mer uppmärksam. Ta hästens temp varje dag och verkar den minsta hängig så låt den vila från arbete. Märker du av hosta, försämrat allmäntillstånd eller att den inte blir bättre inom någon dag så kontakta alltid veterinär för råd.

Under tiden din häst har feber eller visar några tecken på förkylning eller sjukdom så är det viktigt att du inte utsätter andra för smitta och stannar hemma. Skulle din häst bära på ett virus så kan du smitta en hel klubb bara genom att hästen frustar i området då många smittor är luftburna.

vithäst.jpg
Bra att veta
Fång

Fång är en sjukdom som innebär en förändring i hormonbalans och ämnesomsättning som resulterar i inflammation i lamellväggen i hästens hov. Fång kan bland annat utlösas av kraftigt bete, kolhydrater i kraftfoder, värme och kraftig belastning på hårt underlag. Det finns flera grader av fång men det är viktigt att dra ner på bete eller den utlösande faktorn vid minsta symptom på fång. Symptom kan vara förhöjd temp, ökad värme i hovar (ofta fram), stapplig gång, hästen försöker avlasta frambenen med att lägga mer vikt på bakbenen när de står eller väger fram och tillbaks för att skifta vikt mellan frambenen.  

Fång är mer vanligt hos ponnyer och är du orolig för att din ponny kan vara utsatt så använd gärna betesreducerare i förebyggande syfte när gräset grönskar. 

Vid misstanke om fång så kontakta din lokala veterinär för råd. 

halt_häst_vimedhäst.jpg
Bra att veta
Ben & Hälta

Tycker du att din häst inte rör sig riktigt som den brukar? Börja med att känna igenom benen efter värme, svullnad och pulsförändring. Lyft även benen och kolla hästens hovar efter hovbölder. Har du möjlighet att leda hästen på asfalt så kan du använda din hörsel och lyssna på hästens takt när den rör sig. Skritten är en 4-taktig rörelse och traven är 2-taktig så hör du en taktskillnad så kan det vara så att hästens inte rör sig som den ska. Du kan även testa att longera din häst då en rörelseförändring ibland kan bli tydligare när hästen rör sig på ett runt spår. En häst kan precis som vi människor trampa snett, bli överansträngd och för en dag röra sig lite mer ansträngt men sen vara som vanligt igen men

är du orolig för hur din häst rör sig är det alltid bäst att kontakta en veterinär för att få ett expertutlåtande.

bottom of page