top of page

Lär dig mer om

DE OLIKA ÅRSTIDERNA

MED HÄST

Tips på hur du kan undvika vanliga problem under ert första år tillsammans.

Tips & råd till dig som precis fått hem din nya häst

Här har vi samlat smarta tips och råd om allt från daglig skötsel, foder till hur ditt liv med hästen förändras över årstiderna. 

Vår

Under våren kan en del hästar behöva lite hjälp med b-vitamintillskott för att underlätta pälsfällning. Många hästar blir också överlyckliga över det spirande gröngräset. Var försiktig så din häst vänjer sig successivt så du undviker fång. Har du ett sto kommer du även förmodligen märka av brunst

Sommar

Se till att din häst har rikligt med vatten och en plats med skugga för de heta dagarna. Var också uppmärksam på alla flugor och knott som kan irritera din häst. 

Höst

På många håll i Sverige så är blöta och leriga hagar ett återkommande problem. Något du behöver ha koll på under denna period är problemen som kan uppkomma med blöta och smutsiga ben.

Står din häst i mycket lera så se till att spola av benen regelbundet för att undvika problem med till exempel mugg. Mugg uppkommer oftast som små krustor i karleden så håll lite koll.  

 

Ett annat vanligt återkommande problem för många hästar under hösten är strålröta. Tänk på att din häst behöver ha torrt under sina hovar regelbundet för att inte få problem med strålen. Prata gärna med din hovslagare om du misstänker att din häst kan vara drabbad. 

Vinter

Med det lite kyligare vädret så kommer även lite piggare hästar. Håll koll på din hästs foderstat för du kan behöva minska energiintaget.

Är din häst skodd kan det även vara bra att fundera på om du behöver sätta in snösulor för att undvika "snöstyltor". Prata med din hovslagare om detta är aktuellt där du bor.  

 

Vid långvarigt isig underlag är det vanligt att man väljer att sätta i korta is-brodd. Väljer man att göra detta är det viktigt att vara uppmärksam så att hästen inte får brodd-skador i hage eller när den rids. Det kan vara så att din häst behöver boots eller extra skydd under denna period. 

bottom of page