top of page

VILKEN HÄST PASSAR MIG?

Det finns en hel del som är viktigt att tänka på i ditt val av häst. Vi har satt ihop en lista på saker som är bra att tänka igenom innan man börja leta efter just sin drömhäst. 

Läs mer

Ålder & kategorier
Ålder & kategorier
dressyrekipage_häst.jpg
MIN KUNSKAPSNIVÅ

Även om det kan kännas som att man har ridit för evigt så är det viktigt att tänka igenom vilken kunskapsnivå man ligger på inom ridning men också när det gäller hur man tar hand om en häst. 

 

Många köper en för oerfaren häst eller en häst som är för svår vilket leder till att hästlivet inte blir som man tänkt sig.

Ålder på häst
small_girl_big_horse.jpg
STORLEK

När du ska köpa en häst är det viktigt att du köper en häst som passar både dig och den i storlek.

 

För att en häst ska trivas och må bra finns det rekommendationer för vikt och längd på ryttare som man bör följa. Har du som mål att tävla ponny finns det även åldersgränser för de olika kategorierna som är bra att veta om. Det är även viktigt att du som ryttare hittar en häst som är lagom stor för dig så att du klarar av att både rida och hantera hästen utan att det blir farligt. 

Läs mer om åldersgränser och riktlinjer här. 

man_och_en_häst.jpg
VILKEN HJÄLP KAN JAG FÅ?

Att ha en egen häst tar mycket tid och även om tanken på att få rida 5-6 dagar i veckan känns som en dröm så är det kanske inte riktigt lika härligt en regnig och kall marseftermiddag efter skolan/jobbet som det är under högsommaren. 

 

En häst behöver förutom att ridas även fodras, släppas in- och ut samt mockas hos vaje dag. 

 

Fundera på vad du har för möjlighet till hjälp från föräldrar eller bekanta under veckorna men också ifall du behöver åka bort. 

girl_horse_lake.jpg
VAD VILL JAG GÖRA MED MIN HÄST?- Vilket temperament skall hästen ha?

Varför vill du ha en egen häst? Är det för att kunna rida mysiga turer i skogen, träna dressyr, utöva horsemanship, eller kanske allt detta? Innan du börjar titta på häst så är det bra att fundera vilken typ av häst som passar dig och dina intressen för precis som oss människor så är hästar olika varandra och tycker olika saker är kul och har väldigt olika temperament.

Vissa har mycket nerver och är väldigt känsliga. Andra är väldigt tuffa och heta eller otroligt lata och sävliga. Om det ska bli en bra match med din häst så är det viktigt att du hittar en häst med rätt temperament för dig. 

bottom of page