top of page

BRA ATT TÄNKA PÅ VID PROVRIDNING

Vi har satt ihop en lista på saker som är bra att tänka igenom innan du åker ut och provrider.. 

Läs mer

1. Ta med dig någon kunnig som förstår dina behov. 

Känner du någon som är duktig på hästar? Kanske en tränare eller annan kunnig vuxen? Om det är din första häst så är en bra idé att anlita någon som hjälper dig hitta rätt häst för dig. 

2. Känn av miljön och säljaren.

När du kommer till säljarens gård är det viktigt att känna av miljön. Hur har djuren det? Är det ordning och reda? Om det inte känns bra så åk vidare till nästa ställe. 

3. Var med när hästen görs iordning.

Du kan läsa av mycket med hästen när ni hämtar den i hagen eller tar ut den från boxen och gör den iordning. Är den positiv och glad? Står den lugnt i gången?

4. Lär känna hästen från marken. 

När du åker för att provrida en häst är det minst lika viktigt att lära känna den från marken som när du sitter i sadeln. Hur är den att leda? Står den still när man hoppar upp? Hur reagerar den när man spänner sadeln eller bara när du står bredvid och klappar den?

5. Låt alltid någon visa upp hästen innan du/ditt barn provrider.

Låt alltid någon annan visa upp hästen innan du själv eller du låter ditt barn hoppa upp. Hästar är stora djur och du har ingen aning om den här hästens historia. Har du otur så händer något som skrämmer dig/ditt barn för livet. 

6. Hoppa enbart upp om du genuint är intresserad av hästen.

När du har sett hästen ridas så fundera på om du verkligen är intresserad. Känns det inte intressant så är det onödigt både för dig, häst och säljare att du rider. Hästar är känsliga individer och det är en stressande situation för dem med många nya ryttare som hoppar upp. 

7. Ta god tid på dig att lära känna hästen uppsutten och gör inget som inte känns bra. 

Lär känna hästen ordentligt i skritt innan du börjar trava och galoppera. Låt inte säljaren stressa dig att hoppa högre eller göra annat som inte känns bra för att de vill visa upp hästen. Ta det lugnt, låt hästen lära känna dig och boka in ett nytt provridningstillfälle om du är genuint intresserad. 

8. Känns hästen som något för dig? Boka in en ny provridning. 

Oavsett om hästen känns som en dröm och du blir blixtförälskad direkt när du ser den så boka in ett nytt provridningstillfälle. Testa att rida ut eller rida i en annan miljö och lära känna varandra ytterligare innan du tar beslutet. 

9. Boka in besiktning hos en klinik du själv valt.

Har du hittat en häst som känns rätt så är det viktigt att ni bokar in en veterinärbesiktning för att säkerställa så att hästen är hel och frisk. Boka gärna besiktningen på en klinik du själv valt. Skulle hästen nyligen blivit kollad på klinik så är det klokt att kontakta den veterinär som utförde besiktningen för att gå igenom protokollet muntligen. 

10. Ta ett beslut.

Tänk igenom beslutet ordentligt. Se till att du har allt praktiskt ordnat så att starten blir så bra som möjligt. 

Vad kostar en häst

Vad kostar det att ha en häst? Vad själva hästen kostar i inköpspris kan du se i annonsen men vad kostar det att ha en häst egentligen?

Provrida

Att provrida och hitta rätt häst är svårt. Här ger vi dig smarta tips, frågor som är bra att ställa och hur du kan förbereda dig innan du åker ut. 

bottom of page